Po co nam komórki tłuszczowe?

Nadwaga i otyłość mogą prowadzić do niewydolności oddechowej, zwłaszcza podczas wysiłku – przez ograniczenie ruchomości przepony raz klatki piersiowej. Wiadomo też, że nadwaga jest jednym z elementów ryzyka choroby wieńcowej. Dowiedziono ponadto, że zapadalność na nowotwory zależne od hormonów płciowych jest większa u dojrzałych kobiet z nadwagą. Zatem racjonalna dieta jest ważnym czynnikiem zdrowotnym. Całodzienna racja pokarmowa osoby dorosłej powinna dostarczać 20-35% energii z tłuszczu. Tłuszcze i węglowodany są bowiem głównym jej źródłem. Tkanka tłuszczowa w warstwie podskórnej zależy od płci, czynników genetycznych, diety i trybu życia. Może mieć także wpływ na wygląd zewnętrzny skóry oraz zmiany o charakterze cellulitu, wywołanego zakłóceniami w przepływie limfy. Ale jest też druga strona komórek tłuszczowych (adipocytów) w organizmie. Ich obecność ma wpływ na właściwości termoizolacyjne skóry. Chronią one przed utratą ciepła i zapobiegają wyziębieniu organizmu oraz jednocześnie izolują od zbyt wysokiej temperatury otoczenia. Wyściółka tłuszczowa chroni też narządy wewnętrzne przed urazami mechanicznymi.

Literatura:
1. Lipkowski A. W., Tłuszcze w fizjologii człowieka. „Chemia w Szkole” 1997 nr 3.
2. Mellibruda L., Stare i dylematy żywieniowe. „Remedium” 1999 nr 10.