Wpływ żywienia na zdrowie

Spośród wielu tematów z zakresu medycyny, problem żywienia jest tym najczęściej pomijanym. Jednak jest on wbrew pozorom jednocześnie jednym z najważniejszych, gdyż jako czynnik prewencji stanowi jedną z dróg do skutecznego zapobiegania wszelkim schorzeniom, zwłaszcza cywilizacyjnym. Racjonalne odżywianie się, wbrew opinii ogółu, nie jest nadludzkim wysiłkiem. Podstawą jest ograniczenie spożycia słodyczy i Fast foodów, które stanowią źródło pustych kalorii, przyczyniając się tym samym do rozwoju nadwagi i otyłości, będących czynnikami ryzyka w przypadku wielu chorób. Dbanie o dostarczenie w dziennej racji pokarmowej odpowiedniej ilości białka, tłuszczów i węglowodanów, zapewnia naszemu organizmowi prawidłowy rozwój i funkcjonowanie. Istnieje też wiele chorób, w których odpowiednia dieta jest bezwzględnym wymogiem. Są to między innymi fenyloketornuria, galaktozemia, mukowiscydoza i celiakia. Nie zastosowanie się do wyznaczonej diety, skutkuje w tych przypadkach poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi i przykrymi dla pacjenta objawami.

Dodaj komentarz